Δευτέρα
27
Μαρτίου
2017
Σελήνη
28 ημερών
Λήδα, Λύδα, Λυδία, Μακεδόνιος, Μακεδόνας, Μακεδόνης, Μακεδονία, Μακεδονούλα, Μακεδονίτσα, Μακεδών, Φίλητος, Φιλήτα, Φιλήτη, Ματρώνα, Ματρόνα

Κυνηγήστε μας...

Translate

Greek Arabic Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish Turkish

Αποδράσεις

Το αρχαίο Κυνόσαργες

Ο Ιλισσός και στο βάθος ο Άγιος Παντελεήμων (1962)Ο Ιλισσός και στο βάθος ο Άγιος Παντελεήμων (1962)

Η θέση της περιοχής του Κυνοσάργους, όπου ιδρύθηκε το τρίτο κατά σειρά αρχαίο Γυμνάσιο των Αθηνών (μετά την Ακαδημία και το Λύκειο), τοποθετείται έξω από τα τείχη της πόλης και κοντά σε αυτά (Διογ. Λαέρτ. 6.1.13), δίπλα στην πύλη του τείχους Διόμεια ή πύλη των Διομέων, στη νότια όχθη του Ιλισσού και σε μικρή απόσταση από την πηγή Καλλιρρόη. Ανήκε στο δήμο της Διομείας (Αριστοφ. Βάτραχοι 651), ο οποίος ήταν όμορος με το δήμο της Αλωπεκής (σημ. Δάφνη).
Η άμεση γειτνίαση του Κυνοσάργους με τον Ιλισσό βεβαιώνεται από επιγραφή που βρέθηκε το 1922 στη γωνία των οδών Βάκχου και Βύρωνος και χρονολογείται το 440-420 π.Χ. Το όνομα Κυνόσαργες (κύων συν αργός, δηλ. λευκός) προήλθε από τη λευκή σκύλα που άρπαξε το ιερόθυτο από το βωμό που ήταν έτοιμο να θυσιασθεί προς τιμή του Ηρακλέους και στο σημείο που το απέθεσε, σύμφωνα με σχετικό χρησμό, έπρεπε να ιδρυθεί ιερό και βωμός αφιερωμένα στον ήρωα. Έτσι ιδρύθηκε το Ηράκλειον του Κυνοσάργους.

Περισσότερα...

ΥΠΕΡΙΑ 2016: Συνάντηση των πέντε αισθήσεων στην Αιγιάλη, στην Αμοργό και στο Aigialis Hotel & Spa

 

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Οι πέντε αισθήσεις δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους. Η μια θέλει να υπερτερεί και να επιβάλλεται της άλλης. Τώρα αν κάποιος θελήσει να τις βάλει να καθίσουν γύρω από μια στρογγυλή τράπεζα και να συνεργαστούν τότε σίγουρα θα χάσει το χρόνο του.

Αν όμως κάποιος ξέρει τα κρυφά μυστικά των πέντε αισθήσεων, τότε το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους θα είναι και εκρηκτικό και σίγουρα αλησμόνητο.

 

 

Το μυστικό αυτό το κατέχει πολύ καλά η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του Aegialis Hotel & Spa, που διοργάνωσε φέτος για 14η συνεχή χρονιά το Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ.

Με άμεσους συνεργάτες της, την Ακοή, την Όσφρηση, τη Γεύση, την Όραση και την Αφή, η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, κέρδισε το στοίχημα. Βέβαια είχε τη συμπαράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων Αμοργού, στον οποίο είναι Πρόεδρος αλλά και του εξαιρετικού προσωπικού του Aegialis Hotel & Spa. Καθοριστική στην επιτυχία του Συνεδρίου ήταν η συμβολή της Σεμέλης Δρυμωνίτη. Τέλος η άρτια διοργάνωση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ οφείλεται στις προσπάθειες της Μελίνας Ζαρκάδη και του Σταύρου Λουλουργά.

Ο «Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θολαρίων Αμοργού» και το «Aegialis Hotel & Spa» ανέλαβαν και με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης, Διατήρησης & Προστασίας της Φυσικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΥΠΕΡΙΑ 2016», στόχος του οποίου είναι η προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της Αμοργού, η ανταλλαγή ιδεών για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η παρουσίαση και προώθηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί.

Από τις σημαντικές στιγμές της εναρκτήριας συνάντησης του ΥΠΕΡΙΑ ήταν:

- Η ομιλία του δημάρχου Αμοργού, Νικόλαου Φωστιέρη, οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την ανάδειξη της Μονής Χοζιοβώτισσας σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ο κ. Δήμαρχος τόνισε επίσης τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν θέσει οι αρμόδιοι φορείς όλων των επιπέδων...

- Ένα άλλο βασικό θέμα που έθεσε η κα. Γιαννακοπούλου είναι αυτό της βελτίωσης των συνθηκών υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων του νησιού και κυρίως των γυναικών που εγκυμονούν. Επίσης επισήμανε την έλλειψη βασικού εξοπλισμού για υγειονομικές εξετάσεις και άμεση παροχή πρώτων βοηθειών.

- Χαρακτηριστική ήταν η πολύπλευρη συμβολή του Συνεδρίου στην προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία διεκδικεί τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, καθιστώντας έτσι τα τοπικά προϊόντα των νησιών σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα.

Αναλυτικά να δούμε τι «πρόσφεραν» οι πέντε αισθήσεις:

Περισσότερα...

Μια Ελληνίδα στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα

Φωτογραφίες: Τέτα Μαρτάκη για το catisart.gr

 

Πληροφορίες εξακριβωμένες για τη Σρι Λάνκα έχουμε από το 543 μ.Χ. Τότε εγκαταστάθηκαν στον τόπο αυτό οι Σιγγαλέζοι από την Ινδία. Ο βουδισμός διαδόθηκε και επικράτησε σαν θρησκεία. Κατά το 1505, έφτασαν οι πρώτοι Πορτογάλοι και ίδρυσαν αποικία. Οι Πορτογάλοι φέρθηκαν σκληρά στους ιθαγενείς. Έτσι, όταν εμφανίστηκαν στις ακτές του νησιού οι Ολλανδοί, οι ιθαγενείς ηγεμόνες έκαναν συμμαχία μαζί τους. Ύστερα από σκληρούς αγώνες, οι Ολλανδοί επικράτησαν και εξεδίωξαν τους Πορτογάλους.
Αργότερα, μετά τον πόλεμο μεταξύ Αγγλίας και Ολλανδίας, η Κεϋλάνη πέρασε στην αγγλική κυριαρχία. Το 1802 αναγνωρίστηκε επίσημα η βρετανική κυριαρχία και το νησί έγινε "αποικία του στέμματος". Η Σρι Λάνκα έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 4 Φεβρουαρίου 1948, παρέμεινε όμως μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Τους τελευταίους μήνες στη Σρι Λάνκα και συγκεκριμένα στο Κολόμπο ζει και εργάζεται μια Ελληνίδα. Η αρχιτέκτων και ηθοποιός Τέτα Μαρτάκη. Η Χιώτισσα Τέτα Μαρτάκη έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Λονδίνο και Υποκριτική στην Αθήνα. Ικανοποιημένη από τις συνθήκες ζωής στη νησιωτική αυτή ασιατική χώρα και το αίσθημα συνεργασίας των κατοίκων της, η Τέτα -ως φίλη του catisart.gr- μας έστειλε μερικές αποκλειστικές φωτογραφίες, τις οποίες και δημοσιεύουμε.

Περισσότερα...

Ανακαλύπτοντας το γοτθικό Βρότσλαβ, με τη βοήθεια των νάνων οδηγών

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε, ξαναχτίστηκε όμως τούβλο τούβλο από τους κατοίκους της για να φτάσουμε σήμερα να θαυμάζουμε μία από τις ωραιότερες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης. Είτε την πρωτοαντικρίσεις βράδυ, φωτισμένη, είτε πρωί με ομίχλη, δεν θα πιστέψεις εύκολα ότι υπάρχει τόση ομορφιά. Νομίζεις ότι είναι σκηνικό για ταινία. Οδηγοί σου μπορούν να γίνουν οι νάνοι "ξεναγοί" της, που είναι σκορπισμένοι σε όλη την πόλη.

Περισσότερα...

Γκιόλα: Εκεί που o Δίας παρακολουθούσε την ερωμένη του να κολυμπά...

Από ψηλά μοιάζει με σμαράγδι ακουμπισμένο στους βράχους. Από κοντά σαν μια καταπράσινη πισίνα που τη χωρίζουν από τη θάλασσα μερικά εκατοστά βράχου. Ο λόγος για μια από τις διάφανες λίμνες του κόσμου, την Γκιόλα στη Θάσο, την οποία κάθε λίγο και λιγάκι εξυμνούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Και όχι άδικα, αφού θεωρείται μία από τις δέκα ωραιότερες φυσικές πισίνες του κόσμου. Σχηματίστηκε μέσα στους αιώνες με πρωτεργάτες τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν. Οι κάτοικοι του νησιού τη θεωρούν δώρο της φύσης.

Περισσότερα...

Όνειρο καλοκαιρινό με Calma στις Αγκαθωπές και Πικραλίδα στην Ερμούπολη

Οι Αγκαθωπές, ή η "παραλία των κρίνων", με τα κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά και τους κρίνους της θάλασσας που ανθίζουν σε αφθονία κάθε καλοκαίρι, αποδεικνύοντας το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής, είναι μακράν η πιο αγαπημένη μου παραλία στο νησί της Σύρου. Βρίσκεται 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ερμούπολης και είναι καλά οργανωμένη, με ρηχά ασφαλή και ήρεμα νερά και θαλάσσια σπορ. Από εκεί θα απολαύσετε τη θέα των μικρών νησιών Σχοινονήσι και Στρογγυλό, ενώ θα κάθεστε χαλαροί όση ώρα θέλετε χωρίς τους ενοχλητικούς βόρειους ανέμους. 

Το Calma Boutique Hotel βρίσκεται ακριβώς πάνω στην άμμο της παραλίας των Αγκαθωπών. Κάθε περιγραφή πέφτει στο κενό, αν δεν προστεθεί η εμπειρία του στα βιώματά σας.

Περισσότερα...

Yad Vashem, το μουσείο του "ποτέ πια"

Πέρα από φυλή, θρησκευτικά πιστεύω και πολιτικές πεποιθήσεις, θα πρέπει όλοι να επισκεφτούν αυτό το εκπληκτικό μουσείο και να δηλώσουν "ποτέ πια"! Ποτέ πια στην κτηνωδία, στη διαστροφή, στο ρατσιστικό φανατισμό! Οι θηριωδίες των Γερμανών ναζί και των συνεργατών τους ανά την Ευρώπη παρουσιάζονται με ντοκουμέντα σε όλη τους την αποτρόπαια διάσταση. Όπως τιμώνται και όσοι βοήθησαν να σωθούν Εβραίοι μόνο και μόνο επειδή ήταν άνθρωποι! Το Γιαντ Βασσέμ (ή Γιαντ Βασχέμ) είναι μουσείο και αναμνηστικός χώρος αφιερωμένος στο Ολοκαύτωμα. Επίσης ασχολείται επιστημονικά με την ιστορία του Ολοκαυτώματος. Το Γιαντ Βασσέμ έχει δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Περισσότερα...

Η Επίδαυρος της Εύας Νάθενα

"Ένας ιδιαίτερος μαγνήτης, ήταν πάντα για μένα η Επίδαυρος. Την ιστορία της την έμαθα, αφού αναρωτήθηκα, σε μικρή ηλικία, γιατί με έλκει τόσο...
Κι ενώ συγκέντρωσα όλα τα ιστορικά στοιχεία, που θα ονόμαζε κανείς, "γνωριμία με έναν τόπο", στην πραγματικότητα, άρχισα να τη γνωρίζω, όταν επέστρεφα ξανά και ξανά. Όλα μου τα καλοκαίρια, σε όλες τις παραστάσεις, από τα 18 μου κι έπειτα.
Κάποιες χρονιές, δεν μπορούσα να περιμένω ως το καλοκαίρι. Έπαιρνα τα κλειδιά του σπιτιού του Διονύση Φωτόπουλου, μέσα στο χειμώνα και μετρούσα τις πιο ωραίες μοναχικές διακοπές, τις πιο ωραίες βόλτες.

Περισσότερα...

Αντάμωμα Παραμυθιών και Αφηγήσεων στην Αμανή της Βόρειας Χίου

2ο Αντάμωμα Παραμυθιών και Αφηγήσεων
Άγιο Γάλας, Βoλισσός, Παρπαριά
Βόρεια Χίος
15-19 Ιουλίου 2016

 

Η Αμανή, το απάγκιο της Χίου, με τα σκληρά βουνά, τους μικρούς εύφορους κάμπους, τα πέτρινα σπίτια, υποδέχεται το 2ο Αντάμωμα Παραμυθιών και Αφηγήσεων. Αφηγητές, εμψυχωτές και συγγραφείς από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θα... ανταμώσουν στα χωριά της Βόρειας Χίου, ανάμεσα στους ευωδιαστούς κήπους με τα γάργαρα νερά και τα λιθόστρωτα μονοπάτια, για να ψυχαγωγήσουν μικρούς και μεγάλους και να τους ταξιδέψουν σε μέρη μαγικά, χώρες μακρινές και σε μια εποχή που όλα μπορούσαν να συμβούν... Διαφέρει άραγε πολύ από τη δικιά μας;

Περισσότερα...

Μικρά μυστικά για το πακετάρισμα πριν από το ταξίδι

Aν προβληματίζεστε για το πώς θα φτιάξετε (εγώ πάντα) τη βαλίτσα των διακοπών, σας παραθέτουμε μερικά χρήσιμα μικρά μυστικά για το πακετάρισμα πριν από το ταξίδι. 
• Πάρτε μαζί σας λίγα πράγματα για να ταξιδέψετε άνετα. Εάν μπορείτε να έχετε μια χειραποσκευή, είναι το καλύτερο. Προσπαθήστε να πάρετε τα μισά από τα πράγματα που χρειάζεστε και τα διπλάσια χρήματα. Μπορείτε να κάνετε μερικά ψώνια, δείτε το και αυτό σαν μέρος της εμπειρίας.

• Βάλτε στη βαλίτσα σας μια μάσκα ύπνου και ωτοασπίδες. Μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμα στο αεροπλάνο, στο τρένο ή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Περισσότερα...

Γαλάζια Λίμνη (Blue Lagoon) στην Ισλανδία, ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη στον κόσμο

Απλώς προσπαθήστε να πάτε. Μια βουτιά σε αυτήν τη φυσική, απέραντη λίμνη με τα ζεστά νερά, ενώ έξω κάνει κρύο, είναι μια μοναδική εμπειρία γαλήνης. Στην παγωμένη αλλά και ηφαιστειογενή Ισλανδία, η Γαλάζια Λίμνη είναι σαν ένας επίγειος παράδεισος. Ένα φυσικό σπα με ζεστά νερά. 

Γύρω από τη λίμνη έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των επισκεπτών που ολοένα και αυξάνονται. Είναι σπουδαίο προνόμιο να απολαμβάνεις ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο περιτριγυρισμένος από χιονισμένες βουνοκορφές!
Η Ισλανδία είναι μία χώρα συναρπαστική από όλες τις απόψεις και η διάσημη «γαλάζια λίμνη» της δεν αποτελεί εξαίρεση. Πήρε το όνομά της από το εντυπωσιακό μπλε χρώμα του νερού της και τροφοδοτείται από την απορροή νερού από κοντινό γεωθερμικό σταθμό, ενώ τα νερά της έχουν ιαματικές ιδιότητες. Κανονικά το νερό της πηγής θα ήταν λευκό σαν γάλα, ωστόσο το μπλε χρώμα του προκύπτει από τις υψηλές συγκεντρώσεις του οξειδίου του πυριτίου, των φυκιών και των ορυκτών που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Περισσότερα...

Μοναδικά μουσεία στη Λίμα του Περού

Η Λίμα, που ιδρύθηκε από τον Φρανσίσκο Πισάρο το 1535, είναι μια συναρπαστική πόλη με μεγάλη ιστορία. Αν την επισκεφθείτε, εξερευνήστε τους αρχαιολογικούς χώρους των Ίνκας ή επισκεφθείτε τους κομψούς καθεδρικούς ναούς και τα πολυτελή παλάτια που χρονολογούνται από την εποχή της ισπανικής αποικιοκρατίας. Αν και το κέντρο της Λίμα είναι πολυσύχναστο, θα περάσετε υπέροχα εξερευνώντας τις γειτονιές της πόλης και κυρίως τις παραλιακές περιοχές, οι οποίες διαθέτουν μεγάλες αγορές, καλά εστιατόρια και υπέροχα ξενοδοχεία.

Περισσότερα...

Το Μουσείο "Vasa" στη Στοκχόλμη

Νιώθεις σαν να ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο. Μία τραγωδία που συνέβη πριν από 400 χρόνια αποκαλύπτει συναρπαστικά μυστικά για τη ναυτική ζωή και την κατασκευή των πλοίων εκείνης της εποχής.

Περισσότερα...

Elbphilharmonie, ένα μουσικό και αρχιτεκτονικό σύμβολο στις όχθες του Έλβα

Δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα το πρόγραμμα συναυλιών της Elbphilharmonie, του γιγαντιαίου νεόδμητου κτηρίου στις όχθες του Έλβα, στην καρδιά του Αμβούργου. Στις 11 Ιανουαρίου του 2017 θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του το νέο αυτό -όχι μόνο αρχιτεκτονικό και μουσικό- σύμβολο της χανσεατικής μεγαλούπολης. Η αστραφτερή του πρόσοψη αποτελείται από 1.096 γυάλινα στοιχεία, το καθένα φτιαγμένο από δύο δίσκους. Πολλά από αυτά είναι τοξωτά και καμπύλα. Ο σχεδιασμός, που έγινε από τους αρχιτέκτονες Herzog & De Meuron με βάση την υπάρχουσα δομή της πλινθόκτιστης αποθήκης Α στην αποβάθρα του λιμανιού, είχε ως αποτέλεσμα να κατασκευαστεί ένα εντυπωσιακό κτήριο από γυαλί με μια σειρά κυρτών οροφών, που δίνουν την αίσθηση του κυματισμού.

Περισσότερα...

Inhotin, ένας από τους πιο ασυνήθιστους προορισμούς τέχνης

Φανταστείτε την καλύτερη σύγχρονη γκαλερί τέχνης του κόσμου σε συνδυασμό με τoν πιο εξωτικό και απίστευτo βοτανικό κήπο. Αυτό είναι το Inhotin.
«Θέλω να δημιουργήσω ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν και να εργαστούν χωρίς να βρίσκονται σε βιασύνη, να είναι περιτριγυρισμένοι από πουλιά, να διασκεδάζουν. Να μπορούν να φέρουν τη ζωή τους εδώ», είπε ο μεγιστάνας Bernardo Paz που έχτισε μια Ντίσνεϊλαντ τέχνης στην ύπαιθρο. «Δεν φτιάχνω αυτό το μέρος για τον εαυτό μου. Το Inhotim είναι για την αιωνιότητα», πρόσθεσε.

Περισσότερα...

Το Santiago de Compostela και ο Δρόμος του Αγίου Ιακώβου (El Camino de Santiago)

Puerto de CorcubiónPuerto de Corcubión

Η Παριζιάνα φίλη μου Céline με τη μητέρα της Ginet ξεκίνησαν από την ολόφωτη γαλλική πρωτεύουσα και ταξίδεψαν οδικώς στη βόρεια Ισπανία κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, για να περάσουν εκεί τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Όπως μου γράφει, ήταν πολύ τυχερές με τον καιρό. Πολύ λίγες βροχές, πολλές ηλιόλουστες μέρες και ελάχιστες γκρίζες. Ποτέ οι θερμοκρασίες δεν έπεφταν κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.
Κατέλυσαν στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (Santiago de Compostela) για τα Χριστούγεννα και στο Σαν Σεμπαστιάν στη Χώρα των Βάσκων για την Πρωτοχρονιά. Επισκέφτηκαν τη Γαλικία, μια γη κελτική που μοιάζει πολύ με την Ιρλανδία και τη γαλλική Βρετάνη.
Υπήρχαν λίγοι τουρίστες και τα περισσότερα ξενοδοχεία ήταν κλειστά λόγω χειμώνα.
Συνάντησαν πανέμορφα τοπία και πολλές μικροσκοπικές ρωμανικές εκκλησίες.
Αυτό που τις εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν ότι παντού οι άνθρωποι βρίσκονταν στους δρόμους από τις 18:00 έως τις 21.00. Όλες οι ισπανικές οικογένειες και ηλικίες μεταξύ 7 και 77 χρονών έκαναν βόλτες στους πεζόδρομους και στις πλατείες. Μια κουλτούρα που δεν έχουν καθόλου στη Γαλλία, μιας και οι μικρές πόλεις είναι τόσο νεκρές τις βραδινές ώρες.
Σκέπτομαι πόσο ακόμα θα ξαφνιαστεί η Céline αν ταξιδέψει και στην ελληνική περιφέρεια.

Περισσότερα...

Αμοργού φθινοπωρινή περιήγησις

Παιδιά με τοπικές ενδυμασίες στο Λακκί Παιδιά με τοπικές ενδυμασίες στο Λακκί

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

 

Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ, στο Aegialis Hotel & Spa. Στο βήμα η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων ΑμοργούΣυνέδριο ΥΠΕΡΙΑ, στο Aegialis Hotel & Spa. Στο βήμα η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων ΑμοργούΠεράσαμε πέντε ημέρες περιπλανώμενοι επί σχεδόν 7 ή 8 ώρες καθημερινά στην υπέροχη και καθαγιασμένη Αμοργό. Το νησί το ευλογημένο, το τυχερό, το γενναιόδωρο. Παρά την έντονη πεζοπορία, ο αέρας του νησιού, το νόστιμο και θρεπτικό φαγητό, η εύθυμα φιλική συντροφιά των ντόπιων μας έδιναν ευεξία και ευρωστία. Η παρουσία μας εκεί συνέπεσε με το συνέδριο που διοργανώνει ο πολύ ζωντανός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θολαρίων Αμοργού και το υψηλής αισθητικής πολυτελές ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, ένα ξενοδοχείο - κόσμημα για το Αιγαίο μας. Παρευρεθήκαμε λοιπόν στο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, ΥΠΕΡΙΑ, που πραγματοποιήθηκε φέτος για 13η χρονιά, από την Τετάρτη 21 έως τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015, υπό την αιγίδα του Δήμου Aμοργού, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και του ΗΑΤΤΑ και με τη χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το ΥΠΕΡΙΑ 2015 έχει σκοπό να διαδώσει τις φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά μνημεία της Αμοργού, αλλά και δραστηριότητες και παραδόσεις που εξακολουθούν να είναι ενεργές στο νησί. Μια περίσταση ευνοϊκή να αναδειχθεί η σημασία που δίνουν οι κάτοικοι της Αμοργού στη φύση και τα έθιμα του τόπου τους αλλά να φανούν και οι δυνατότητες που προσφέρονται, με την απαραίτητη καλλιέργεια και επιμέλεια, για αναβάθμιση του τουρισμού στο νησί.

Περισσότερα...

Στην Τήνο ο Άγγλος αρχαιολόγος και παρουσιαστής Michael Scott

Το Σεπτέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο γυρίσματα προκειμένου να συμμετέχει η Τήνος στο ντοκιμαντέρ «ΤΗΙS IS GREECE» που θα προβληθεί στην Αμερική, Αγγλία και Αυστραλία.

Ο περίφημος Άγγλος αρχαιολόγος και παρουσιαστής Michael Scott με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Peter Beveridge ανέδειξαν τις ομορφιές του νησιού, τους αρχαιολογικούς χώρους όπως το Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια με πλήρη αναφορά στην ιστορία του τόπου, καθώς επίσης τη Χώρα, το ναό της Μεγαλόχαρης και ξετρελάθηκαν με τα χωριά του πανέμορφου νησιού, όπως τα Υστέρνια, την Καρδιανή, το Βωλάξ και τον Τριαντάρο.

Περισσότερα...

Καλλιθέα: μια βόλτα, μια ιστορία

Αυτό το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, γίνεται συνάντηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας για μια βόλτα στην πόλη και στην ιστορία της! Μη φοβηθείτε ούτε τη βροχή, ούτε τα πονεμένα πόδια, ούτε τις κακοκεφιές... Αφεθείτε στη δράση.

Σας περιμένουν, μεγάλους και μικρούς!

Αμοργός, νησί για τους εραστές της χαράς, της ζωής και της φύσης

Επιμέλεια: Ειρήνη Αϊβαλιώτου

 

Για μένα ένα μεγάλο ταξίδι άρχισε με μια πασχαλινή απόδραση. Όταν έφτασα στην Αμοργό Μεγάλη Πέμπτη του 2015 και... καταχείμωνο. Το φως έλουζε το νησί και ο αέρας το χτυπούσε ακαταπόνητος. Ακολούθησαν δύο μέρες με αλύπητα δριμύτατο κρύο και μεγάλη ενεργητικότητα. Μέσα σε αυτή τη φευγαλέα συνάντηση είδαμε την απλότητα της ζωής που χαρακτηρίζεται από μια συναδέλφωση ματιών, χεριών, δραστηριοτήτων και συμπεριφορών. Όπως δε το μικρό ανοιξιάτικο καλοκαιράκι, γλυκό και λατρεμένο, έπαιρνε προβάδισμα έναντι του ψύχους, ανακαλύψαμε έκπληκτοι την είσοδο για έναν παράδεισο λάμψης και κάλλους. Μοναδική εμπειρία μας έμεινε, γιατί μέσα σ’ αυτό το εορταστικό πενθήμερο της άνοιξης που ζήσαμε στο νησί, αισθανθήκαμε το απαράμιλλο μεταίχμιο των εποχών σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Καταλύσαμε στο ξενοδοχείο Aegialis, ένα συγκρότημα - λιλιπούτειο οικισμό που φτιάχτηκε από τους Αμοργιανούς ιδιοκτήτες του Νικήτα και Ειρήνη Γιαννακοπούλου με μέτρο και μεράκι, ισορροπημένη χλιδή και υψηλή αισθητική. Το Aegialis Hotel & Spa σηματοδοτεί ένα μέρος για νωχέλεια, ανανέωση, έμπνευση και δράση, ό,τι επιλέξεις. Ένας τόπος αισθησιακός, ρομαντικός, ένας τόπος για διεθνείς εραστές. Το επιλέξαμε και το ερωτευτήκαμε.
Aegialis Hotel & SpaAegialis Hotel & SpaΗ Αμοργός είναι ένα νησί φτιαγμένο από εικόνες καθηλωτικής ομορφιάς. Αποτελεί πρωτίστως ένα κόσμημα «απέραντου γαλάζιου» και έναν ύμνο για τη φύση και τη χαρά της ζωής κατ’ επέκταση. Σε κερδίζει τόσο με την ιερατική φορεσιά του, όσο και με τις λεπτές αρμονικές γραμμές των ακτών του! Η ηρεμία που πηγάζει από αυτό τον τόπο είναι εκπληκτική. Η σχέση σου αν το επισκεφτείς μία φορά θα γίνει δεσμός αληθινής κι ακατάλυτης αγάπης, ικανός να σε κρατά για πάντα αιχμάλωτο της ομορφιάς του.
Αμοργός: μικρό καθηλωτικό περιβάλλον, θαλασσινό λουλούδι αμάραντο, ράχη σκαλισμένη με τέχνη κι εγκαρτέρηση στο σχιστόλιθο. Το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, το νησί που βρίσκεται αμέσως μετά τις Μικρές Κυκλάδες. Το σχήμα της στενόμακρο, σαν γιγάντιος δράκος που κολυμπά. Δαρμένη από τον άνεμο και γεμάτη μυστικά, κάστρα, εκκλησιές, μοναστήρια και άγρια κατσίκια. Αυτό όμως που κυρίως μας αφορά για την Αμοργό είναι τα ολογάλανα νερά της, τα γραφικά της καλντερίμια, το μυθικό της ηλιοβασίλεμα, η ανεπιτήδευτη χαλαρότητα και όλη η άλως που την περιβάλλει. Η Αμοργός είναι το νησί των Κυκλάδων που έχει την πιο δυνατή προσωπικότητα απ’ όλα. Μυστηριώδης, αξέχαστη και εκθαμβωτική. Από το πρώτο βήμα, από το πρώτο βλέμμα θα νιώσεις αμέσως γιατί η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» γυρίστηκε εδώ. Το ιδιαίτερα μεγάλο υψόμετρο του βραχώδους νησιού κάνει τη θέα της θάλασσας του Αιγαίου αφοπλιστική, ενώ οι παραλίες της Αμοργού κρυστάλλινες, πεντακάθαρες, με τα βότσαλα και τις σπηλιές τους, μαγνητίζουν τον επισκέπτη.

Περισσότερα...